Različne raziskave o načinu prehranjevanja kažejo, da je prehrana slovenskega prebivalstva nezdrava. Kje se kaže problematika?:
- Število dnevnih obrokov in ritem prehranjevanja nista ustrezna
- Energijska vrednost povprečnega obroka je previsoka
- Zaužijemo preveč maščob, zlasti nasičenih
- Zaužijemo premalo sadja, zelenjave in prehranskih vlaknin
Slabe prehranjevalne navade predstavljajo pomemben dejavnik tveganja za nastanek raznih bolezni kot so:
- Bolezni srca in ožilja
- Bolezni kostno-mišičnega sistema
- Sladkorna bolezen
- Debelost
- Razna avtoimunska obolenja
- Hormonska neravnovesja…
Ljudje imamo, kadar se nas loti bolezen, radi hitre učinke in spremembe. Pogosto smo mnenja, da se na bolezen z načinom prehranjevanja ne da vplivati, kar je popolna zmota. Pozitivne učinke na zdravje lahko tudi s prehranjevanjem dosežemo relativno hitro. Kako? Z zdravimi prehranskimi izbirami (manj maščob, sladkorja in soli, več zelenjave in manjši obroki).
Zavedati se moramo, da zdrav način prehranjevanja na dolgi rok izboljšuje naše zdravje. Zdrava prehrana je naložba v naše zdravje. Izredno je pomemben tudi ritem prehranjevanja, saj lahko že s pravilno časovno razporeditvijo obrokov čez dan zelo veliko naredimo za naše zdravje in telesno težo.
KATERA ŽIVILA NAJ IZBIRAM?
VRSTA ŽIVILA | ZDRAVE IZBIRE | MANJ ZDRAVE IZBIRE |
Meso | Mlada pusta govedina, teletina, svinjska ribica, ribe, piščančje meso | Mastno meso in mesni izdelki |
Maščobe | Kakovostne vrste olja-hladno stiskana in nerafinirana (ekstra deviško oljčno olje, ekstra deviško kokosovo olje, 100% bučno olje, konopljino olje, laneno, avokadovo, ghee maslo) | Margarine, goveji loj, ocvirki, zaseka, rafinirana rastlinska olja |
Zelenjava | Vse vrste zelenjave | |
Solate | Vse vrste solate | Solata z industrijskimi prelivi oziroma solata s prelivi, ki vsebujejo veliko maščobe (majonezni prelivi…) |
Kruh in pekovski izdelki | Izdelki iz 100% ajdove moke, kvinojina moka, prosena moka, čičerikina moka, kokosova moka | Beli kruh, žemljice, rogljički, kajzerice… |
Mleko in mlečni izdelki | Vsa rastlinska mleka brez sladkorja (mandljevo, riževo, kvinojino, kokosovo…), ovčji jogurt, kozji jogurt, ovčja, kozja skuta, kokosov jogurt iz kokosovega mleka, kefir | Sadni jogurti, ker vsebujejo veliko sladkorja |
Sadje | Jagodičevje-borovnice, maline, robide | |
Juhe | Zelenjavne juhe, juhe iz puste govedine, čiste zelenjavne juhe, pretlačene in kremne juhe | Juhe iz vrečk-instant juhe, mastne juhe |
Salame | Piščančje prsi, lahka šunka, kuhan pršut | Salame z veliko vidne maščobe |
Jajca | Mehko kuhana, poširana, umešana, na oko, trdo kuhana | |
Sladice | Manj sladke sladice, pri peki dodajmo kokosov sladkor ali naravna sladila | Torte, krofi, čokolade, piškoti… |
Pijače | Voda, zeliščni čaji, limonada, mineralna voda | Vse sladke gazirane pijače in alkoholne pijače |